zaterdag 18 december 2010
In Rome bij de Paus
Viert u het kerstfeest misschien in Delft of viert u mee met de Paus in Rome . Kijkt u zelf maar! Maar wij wensen u een heel zalig, vrolijk en gelukkig Kerstfeest!
maandag 6 december 2010
Virgin del Valle
dinsdag 26 oktober 2010
Feeeeeeeeeeeest!!!!!!
The Mariachi Academy of New York at St Patrick's Cathedral NYC om het feest te vieren ter ere van de Heilige Maagd van Guadaloupe.
maandag 18 oktober 2010
Maria in Het Geheugen
In het Geheugen van Nederland komt u deze oude prent tegen. Nog veel meer oude prenten zijn daar te vinden.
woensdag 6 oktober 2010
Rozenkransgebed
Wie herinnert het zich niet, de gang naar de kerk in de maand oktober voor het bidden van de rozenkrans. Het bidden van het rozenkransgebed en de litanie van Alle Heiligen in de kerk is hier in Nederland al weer lang geleden in onbruik geraakt, maar het zou mooi zijn dit kerkelijk gebruik weer in ere te herstellen. In Leeuwarden is onlangs na 500 jaar opnieuw een Mariaprocessie gehouden, waar na afloop het Maria lof werd gevierd en de bekende Marialiederen konden worden meegezongen.
maandag 20 september 2010
Lady of Guadalupe in New York
The major celebration in the New York City area is the arrival of the Antorcha Guadalupana.People gather in Central Park early in the morning and greet her as she arrives from the journey from the Basilica in Mexico City (the second most visited Roman Catholic shrine in the world) to New York and parade down Fifth Avenue to a splendid High Mass at St. Patrick’s cathedral. For more information go to .
maandag 12 juli 2010
Engelen Expositie
donderdag 8 juli 2010
Maria Processie in Minalin
Maria en Jozefs bruidsmars, een processie op 19 maart 2010 in Minalin, Pampanga op de Philippijnen.
woensdag 16 juni 2010
zaterdag 20 maart 2010
Heiligeweek
Vandaag gaat u op bezoek bij de Heilige Maagd van Guadalupe . Deze periode wordt in de spaanstalige landen de Semana Santa gevierd. Prachtige processies en vieringen roepen parochianene en toeschouwers naar de kerk.
zaterdag 27 februari 2010
zondag 24 januari 2010
Maria Lichtmis 2 februari
Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel" en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna. In de Orthodoxe Kerk wordt dit Hoogfeest van de Presentatie van onze Heer en God en Verlosser in de Tempel of De Ontmoeting van Onze Heer en God en Verlosser Jezus Christus genoemd.
De vroegste verwijzing naar een viering werd opgetekend door de pelgrimnon Egeria toen die in het Beloofde Land rondreisde in 381-384. Zij meldt dat 14 februari plechtig gevierd werd in Jeruzalem met een processie naar de Constantijnse Basiliek der Wederopstanding, met een homilie over Lukas 2:22 en een eigen liturgie. Deze zogenaamde Itinerarium Peregrintio (volgweg van de pelgrim) geeft echter geen naam aan het feest.
De datum 14 februari toont aan dat in die tijd in Jeruzalem de geboorte van Jezus van Nazareth nog op 6 januari (epifanie) werd gevierd. De feestdatum werd in Rome naar voor geplaatst, samen met het feest voor de geboorte van Christus dat op 25 december werd gezet (dezelfde datum als de geboortedatum van Mithras wiens cultus in de tijd van Constantijn hoogtij vierde).
Kerstening van het feest van het licht
In het voor-christelijke Europa werd rond dezelfde datum toen nog het Keltisch feest Imbolc gevierd. Dit festival markeerde het midden tussen het wintersolstitium en de Lente-equinox. "Imbolc" wordt vertaald als "in de buik", of "in melk" en alludeert naar de worp en het zogen van lentelammeren als eerste tekenen van het nieuwe leven midden in de winter.
Er werden ook kaarsen bij de viering gebruikt, waarmee het lengen van de dagen werd gevierd. In Ierland waren veel rituelen in zwang rond Brigid, die daarmee in de huizen werd genodigd. Bepaalde riten en gebruiken rond deze Moedergodin werden later overgedragen op de viering van de christelijke heilige Birgit, de abdis van Kildare, die door Keltische christenen werd aangezien als de vroedvrouw bij de geboorte van Christus en als "Mary of the Gael".
Gebruiken
Op deze dag worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm, al heeft het woord 'pannetje' in het oud Nederlands taalgebruik ook nog wel een eigen bijbetekenis.
bron: Wikipedia
Abonneren op:
Posts (Atom)