zondag 4 november 2012

Heilige Maagd van de Rozenkrans van Pompeii

Met  Maria van de Rozenkrans van Pompeii en haar wonderen volgt het contact op een dag na de vakantie waarop mijn neef me verblijdt met een uit Pompeii meegebracht beeldje. Het verhaal kan er bij worden gezocht. Het verhaal is gevonden en u mag mee kijken. Dank voor Maria en de verhalen!

Het ikoon van de Heilige Maagd van de Rozenkrans van Pompeii (120 x 100 cm) is een beeltenis van Maria op de troon met het kindje Jezus op haar Arm. Aan haar voeten knielen de HH Dominicus en Catherina van Siena. Maria overhandigd Catharina van Siena een rozenkrans, terwijl het kindje Jezus dat aan Dominicus doet.
Het ikoon werd geschonken aan Z. Bartolo Longo door zuster Maria Concetta van het klooster Rosariello in Napels. Zij had het in bewaring gekregen van pater Alberto radente.
Op 13 november 1875 werd het naar Pompeii gebracht door Angelo Tortora. Op deze datum wordt sinds het arriveren in Pompeii het ikoon op het hoofdaltaar geplaatst zodat pelgrims het kunnen kussen en al hun vragen en verzoeken bij OLV kunnen brengen.
Bij aankomst in Pompeii bleek dat het schilderij gerestaureerd diende te worden.
De landschapsschilder Guglielmo Galella werd hiermee belast. Op 13 februari 1876 werd het voor het eerst getoond aan de gelovigen. Diezelfde dag gebeurde er in napels het eerste wonder op voor spraak van Maria.
De 12 jarige Clorinda Lucarelli, door de doktoren als ongeneeslijk verklaard, was volledig genezen van epileptische aanvallen. Ook zou aan haar Maria verschenen zijn.
Het schilderij werd later verder gerestaureerd door de napolitaanse schilder Federico Maldarelli.
Een wetenschappelijk onderzoek en professionele restauratie, door het Pauselijk instituut belast hiermee, bracht de originele kleuren naar boven zoals deze waren schilderd door de oorspronkelijke schilder,Luca Giordano.
In dat zelfde jaar werd OLV van Pompeii in de St Pieters basiliek, door Paus Paulus VI, gekroond.
Voor het terugkeerde naar Pompeii, bleef het ikoon een aantal dagen in Napels waar het in de Kathedraal door duizenden werd vereerd.
In 2002 werd op verzoek van paus Johannes Paulus II het ikoon tijdelijk naar Rome gebracht.
Vlak naast het ikoon ondertekende hij de brief Rosarium Virginis Mariae, waarin de vijf nieuwe mysteries van het licht werden bekend gesteld. In 2003 ging Paus Johannes II naar Pompeii naar het ikoon dat hij zeer lief had.
In 2008 bracht Paus Benedictus XVI in navolging van Johannes Paulus II een bezoek aan Pompeii waar hij Maria een gouden roos aanbood.
bron: Bedevaartweb.

Over de ondergang van Pompeii kunt u een mooie tentoonstelling zien (tot 7 januari 2013) in de J. Paul Getty Villa in Malibu, USA, bent u in de gelegenheid, dan moet u daar beslist gaan kijken! Ook is er een mooi boek over verschenen.

Geen opmerkingen: